Bikarbonat

Bikarbonat har mange anvendelsesområder. Foruten i matlagingen brukes det blant annet til kropps- og skjønnhetspleie, helsebringende tiltak, rengjøring, på kjøkkenet, i hagen og mye mer. Det er miljøvennlig. Erstatter mange av de dyrere produktene på markedet for helse og rengjøring. Nedenfor følger 151 tips for ulike anvendelser.

151 anvendelser for bikarbonat

 

Tips 1 - 19: Bikarbonat & mat

Tips 20 - 35: Bikarbonat i tvättstugan

Tips 36 - 52: Bikarbonat utomhus

Tips 53 - 70: Bikarbonat för djur & växter

Tips 71 - 110: Bikarbonat i köket

Tips 111 - 120: Bikarbonat & badrum

Tips 121 - 151: Lite blandade tips

 

 

Bikarbonat og mat

1. GIFTFRIE GRØNNSAKER. Fukt hendene og strø over litt bikarbonat, gni inn frukten og grønnsakene, da nøytraliseres kjemikalier slik at de skylles bort lettere.

2. GODE, FASTE GRØNNSAKER. Tilsett en halv teskje bikarbonat i kokevannet; da løfter du frem smaken og grønnsakene beholder sin faste konsistens.

3. KNASENDE BLOMKÅL. Tilsett 1 teskje bikarbonat når du koker blomkål; den holder seg knasende fast, hvit og luktfri.

4. GASSFRIE BØNNER. Når du koker bønner, tilsetter du 1 teskje bikarbonat i kokevannet og de gir deg mindre gass. De mykner også fortere.

5. MINDRE BESKHET I GRAPEFRUKTEN. Strø litt bikarbonat over fruktkjøttet.

6. MOTVIRKE SYREN. En klype bikarbonat i tomatsausen reduserer syren.

7. OVERDOSERT EDDIKEN? Strø på litt bikarbonat, og den syrlige smaken forsvinner.

8. MINDRE SUKKER I KREMEN. Når du lager rabarbrakrem, trenger du mye mindre sukker hvis du legger rabarbraen i vann med en klype bikarbonat før den kokes. Bytt vann og tilbered som vanlig. Du behøver ikke noe ekstra sukker, ettersom bikarbonatet har nøytralisert syren.

9. UMODEN FRUKT? Pudre lett med bikarbonat på all syrlig frukt som ikke er helt moden.

10. SKILTE SAUSEN SEG? Dryss litt bikarbonat i pannen, og vips så har du en jevn og fin saus!

11. LUFTIG OMELETT. Tilsett en klype bikarbonat med 3 egg, visp opp og tilbered som vanlig. Dette kan du også gjøre med potetmosen, som da blir ekstra hvit og luftig.

12. SPREKKFRI GLASUR. For at glasuren skal bli glansfull og ikke sprekke, kan du tilsette en halv teskje bikarbonat. Glasuren brer seg ut som smør!

13. MER SJOKOLADEKAKE. Tilsett 1 teskje bikarbonat i melet når du baker sjokoladekake! Lekkert resultat.

14. TA BORT JORDSMAKEN FRA VILT. Når du tilbereder vilt, kan du enkelt få bort jordsmaken ved å tilsette om lag en teskje bikarbonat i vannet som du bruker til å rengjøre kjøttet.

15. SPRØ OG KNASENDE SVINESVOR? Gni inn skinnet med bikarbonat før du steker eller griller kjøttet. Gjennom at bikarbonatet reagerer med fettet blir skinnet «boblete» og knasende sprøtt.

16. MØRNE KJØTTET DITT. Gni kjøttet inn med bikarbonat før tilberedning.

17. MØRNE KYLLINGEN. Gni inn kyllingen på innsiden med bikarbonat et par timer før tilberedning!

18. GAMMEL MELK I POTETGRATENGEN? Strø litt bikarbonat mellom lagene med poteter og tilbered deretter som vanlig. Men du behøver ikke salt på potetene. På denne måten slipper du den litt sure smaken av gjæret melk.

19. SNERKFRI MELK. Tilsett en anelse bikarbonat i kjelen når du varmer melk, så yster den seg ikke!

 
 

Bikarbonat på vaskerommet

20. HOPP OVER SKYLLEMIDDEL. Ha i 1 dl bikarbonat før skyllefasen. Bikarbonatet er naturlig mykgjørende. Ideelt for personer som er sensitive overfor kjemikalier.

21. ER VASKEMASKINEN ELLER TØRKETROMMELEN BLITT LITT GULE MED ÅRENE? Rør ut en oppløsning av 1 del bikarbonat med 4 deler varmt vann og stryk oppløsningen ut over veggene på maskinen. La overflatene selvtørke i 10 minutter og tørk deretter ordentlig av dem.

22. REN OG ABSOLUTT LUKTFRI KLESVASK. Tilsett alltid en halv dl bikarbonat i klesvasken. Klærne dine blir renere, og dessuten nøytraliserer bikarbonatet luktmolekylene. Det skjuler ikke bare lukten bak en annen duft!

23. SNØHVITE KLÆR. Like deler blekemiddel og bikarbonat, minsker den normale dosen til halvparten. Klærne blir like hvite, om ikke enda hvitere.

24. FLEKKFRI VASK. Fukt tøyet med kaldt vann og strø på bikarbonat før du vasker. Gni bikarbonatet inn i tøyet og la det virke en stund. Vask deretter som vanlig.

25. RENGJØRE VASKEMASKINEN INNI. Kjør maskinen på den raskeste syklusen med bikarbonat i stedet for vaskemiddel. Dette fjerner oppsamlet smuss og frisker opp maskintrommelen.

26. SKITNE KRAGER? Gjør klar en pasta av bikarbonat og vann for å rengjøre skitne krager og bli kvitt flekker fra sminke osv. Gni pastaen inn med fingrene.

27. RESTER AV STIVELSE PÅ STRYKEJERNET? Gjør klar en pasta av bikarbonat og vann og stryk den ut over strykejernets såle med en myk klut. (Strykejernet skal være kaldt!) Rengjør damphullene med en bomullspinne som du dypper i pastaen.

28. BLI KVITT SVETTEFLEKKER. Lag en pasta av bikarbonat og vann. Gni pastaen inn og la den virke i en time eller to før du vasker.

29. FLEKKER AV OLJE & FETT PÅ KLÆRNE? Heldigvis er bikarbonatet et naturlig emulgeringsmiddel. Du kan enten legge plaggene i bløt i en blanding av bikarbonat og varmt vann og så vaske som vanlig, eller tilsette bikarbonat i vaskevannet for mindre flekker.

30. HAR BARNA DEKORERT KLÆRNE MED VOKSKRITT? Tilsett en halv pakke bikarbonat og vask. Bikarbonatet emulgerer voksen som løsner fra tøyet. Ikke legg vasken inn i tørketrommelen før du har kontrollert at fargen fra krittene faktisk er borte.

31. LUKTER KLÆRNE AV TOBAKK? La dem i så fall ligge i bløt i en bikarbonatoppløsning før du vasker dem.

32. ALLERGISK MOT VASKEMIDDEL? Da kan du erstatte dem med bikarbonat. Dette er fremfor alt viktig når det gjelder sengetøy.

33. KLORLUKT AV BADEBUKSER OG BADEDRAKTER? Skyll dem ut i en svak oppløsning av bikarbonat og varmt vann før du vasker dem i maskinen.

34. LUKTER DET UGGENT AV SKITTENTØYSKURVEN? Da kan du strø litt bikarbonat i den hver dag, så unngår du dårlig lukt i kurven.

35. TISS I SENGEN? Ta lakenet bort og strø over et godt lag med bikarbonat. Syrene i urinen suges opp, og det meste av lukten forsvinner. Gjør det samme med madrassen. La bikarbonatet virke til neste morgen, når du vasker lakenene. Støvsug madrassen for å fjerne restene av pulveret.

 
 

Bikarbonat utendørs

36. ER GRILLEN TILSMUSSET ETTER SOMMEREN? Har du bare en gang forsøkt å rengjøre den med bikarbonat og varmt vann, kommer du aldri til å bruke noe annet. Hell blandingen på grillen og la den virke over natten. Skyll siden grundig og tørk av. Før du legger grillristen på igjen, strør du bikarbonat i bunnen av grillen, hvilket tar bort lukt og minsker faren for at stekefettet tar fyr.
37. HAGEMØBLER HOLDER LENGRE HVIS MAN PASSER GODT PÅ DEM. Med bikarbonat er det en enkel sak! Bland ut en halv dl bikarbonat i 1 liter varmt vann, tørk av møblene med en vaskesvamp og skyll godt. På rottingmøbler holder det å drysse bikarbonat over og deretter riste bort alt overskytende.
38. ILLELUKTENDE FISKEREDSKAP? Du kan enten strø bikarbonat over alle redskapene og skylle av dem, eller du kan blande 2 måleskjeer bikarbonat med 1 liter varmt vann og legge redskapen i bløt i løsningen. Den stramme fiskelukten forsvinner, og redskapen holder lengre.
39. SKAL DU STØPE SEMENT? Hvis du tilsetter en liten dose bikarbonat, størkner det ikke like fort. Strø pulveret på overflaten når du har helt ut sementen.
40. KUNSTIG GRESSMATTE? Med tiden kan det kunstige gresset bli uggent og mosegrodd. Hell bikarbonat direkte på mosen.
41. UAPPETITTLIG FUGLEBAD? Tøm ut alt vannet og gjør rent med en halv kopp bikarbonat og vann; skrubb godt med skurebørste. Skyll med varmt vann og fyll på med rent og friskt vann til småfuglene.
42. REN BÅT. Skrubb båtdekket med bikarbonat en gang i året, så holder det seg friskt og rent året rundt.
43. SLUKK LEIRBÅLET. Strø bikarbonat over asken for å være sikker på at ilden er slukket før dere går og legger dere.
44. ER CAMPINGTUREN OVER? Når du har rullet sammen soveposene og brettet sammen teltet for høsten, er det smart å strø bikarbonat over hele utrustningen. Du vil få en god overraskelse når du til våren pakker opp en frisk og luktfri campingutrustning i stedet for den vanlige røren!
45. HELL BIKARBONAT PÅ SEPTIKTANKEN. Dette regulerer pH-verdien og bevarer den sunne bakteriefloraen som septiktanken behøver. Det eneste som trengs er å helle en kopp bikarbonat i tanken en gang i uken, og det rengjør samtidig toalettet.
46. OLJEFLEKKER PÅ BÅTDEKKET. Strø en rikelig mengde på stedet og la tørke. Når bikarbonatet vel har sugd opp oljen, børster du overflødig pulver bort og gjentar prosedyren.
47. EKLE GJENVINNINGSESKER. Strø over med bikarbonat etter hvert som esken fylles. På denne måten motvirker du den ubehagelige lukten.
48. RENGJØR DET OPPBLÅSBARE BARNEBASSENGET. Bland bikarbonat og varmt vann. Dette løser opp alt smuss som har festet seg i bunnen og på sidene. Deretter er det bare å brette bassenget sammen, og sette det bort til neste sommer.
49. HOLD FEIEKOSTEN REN OG FIN. Still den en gang om året i en blanding av bikarbonat og vann. La den stå i et par timer, og hell så vannet ut i nærmeste blomsterrabatt slik at blomstene får en velgjørende dose med alkaliske salter.
50. PLASTSMAK FRA BOBILENS VANNTANK? Fyll tanken med vann og 2 kopper bikarbonat. Mens du kjører mot reisemålet, skvulper blandingen omkring i vanntanken. Vel fremme på plassen tømmer du tanken, før du skyller flere ganger og fyller opp med friskt og kaldt vann. Denne sommerferien vil vannet smake ekstra godt.
51. REN JACUZZI. Fyll en skurebøtte med 1 dl bikarbonat og 4 liter vann, og skur sidene. Resultatet blir skinnende rent.
52. PH-BALANSEN I POOLEN. Til dette passer bikarbonat perfekt. Det tilfører alkalitet, balanserer pH-verdien og gir deg en ren pool uten giftige kjemiske substanser. For best resultat, følg målene nedenfor. Kontroller poolens pH-verdi en gang i uken med profesjonelle pH-testmetoder.
Ved en pH-verdi under 7,2 tilsetter du 1,5 kilo bikarbonat for 19 000 liter vann.
Ved pH-verdi mellom 7,2 og 7,5 tilsetter du 1 kilo bikarbonat for 19 000 liter vann.
Er pH-verdien over 7,5 skal du ikke tilsette bikarbonat


 
 

Bikarbonat for dyr og vekster

53. STYGGE UTEKRUKKER AV LEIRE? Tilsett 2 måleskjeer bikarbonat i 1 liter vann, og skrubb utsiden av krukken, og vips så er den som ny og uten misfarging fra fukt.

54. VAKRE SNITTEBLOMSTER. Tilsett 1/4 teskje bikarbonat i vannet.
55. MISFARGEDE BLOMSTERVASER. Fyll vasen halvveis med 1 del vann og 1 del eddik. Tilsett bikarbonat og se hvordan smusset løsner på innsiden. La det virke en stund, og skyll.
56. DETTE HANDLET OM MAUR. Men den kjemiske industrien som lager middel mot maur truet med rettslige skritt, så vi så oss tvunget til å fjerne dette utmerkede, anvendbare og effektive brukseksempelet.
57. DETTE HANDLET OGSÅ OM MAUR. Se eksempel 56.
58. SVARTE OG BRUNE FLEKKER PÅ VEKSTENE? Dette er et tegn på soppangrep. Lag en blanding av 5 teskje bikarbonat og 4 liter vann. Tilsett 1 liter flytende såpe, og sprøyt på de angrepne vekstene.
59. ER HAGEJORDEN EKSTRA SUR? Gjør som følger: Når hagen står i full blomst, graver du ganske enkelt ned papirpakker med bikarbonat på ulike steder. Det kan ta noe tid å finne ut av rett mengde avhengig av hva som vokser på stedet, men du kommer til å bli forbløffet over resultatet. Hagen kommer til å bli både vakrere og lettere å pleie. Ved mindre problemer holder det å strø bikarbonatet rett på jorden.

60. ILLELUKTENDE DYREPLEDD? Vask kjæledyrenes puter og tepper i bikarbonat, og dårlig lukt forsvinner. Pluss at dyrene oftest ikke trives med parfymert, så da slipper de det!

61. NØYTRALISERE LUKT FRA KATTETISS. Dekk bunnen av tissekassen med bikarbonat, og hell kattesanden over.
62. HAR DU KANINER ELLER MARSVIN I BUR? Da er det lett å ta bort ubehagelig lukt gjennom å helle litt bikarbonat ut over bunnen av esken og bytte strø annenhver dag.
63. DETTE HANDLET OM SNEGLER. Men den kjemiske industrien som lager middel mot snegler truet oss med rettslige skritt, så vi så oss tvunget til å fjerne dette utmerkede, anvendbare og effektive brukseksempelet.

64. SKITNE KLOSAKSER, BØRSTER OG SLIKT? Gjør i stand et bikarbonatbad med en del bikarbonat, en del eddik og fem deler vann. Rengjør effektivt og tar bort dårlig lukt.
65. LOPPER ER VIRKELIG EN PEST OG EN PLAGE. Strø bikarbonat over hundens pels et par timer før badet. Dette vil gjøre kål på loppene og minske «hundelukten». OBS! Skyll bort pulveret grundig, eller kan hunden bli plaget av hudirritasjoner!
66. HOLD HUNDE- OG KATTEKURVEN FRISK OG DELIKAT. Strø litt bikarbonat i bunnen og la stå i noen timer, og støvsug deretter.
67. SKITTENT DYREHALSBÅND? Bløtlegg halsbåndet i et konsentrat av bikarbonat og varmt vann i 30 minutter, og skrubb det så med en kraftig børste. Dette får både fett og smuss til å løsne. Skyll og heng opp til tørk før det brukes på nytt.
68. HAR KATTEN GJORT FRA SEG PÅ FEIL STED I HUSET? Bland ut en sterk oppløsning av bikarbonat og vann for å løse opp urinen. Bland inn sitronolje og spray over flekken. Støvsug opp restene, og problemet er søkk borte.
69. TISSER HUSDYRENE I HAGEN? Bikarbonat nøytraliserer også syren som angriper trærne når hunden tisser i hagen. Det beskytter også barken, og ettersom hunden ikke lenger kan merke det tidligere luktsporet, har den ingen trang til å «merke ut» akkurat det treet igjen.
70. VASKE ØRENE TIL HUNDEN ELLER KATTEN. Bruk bikarbonat og varmt vann for å ta knekken på smådyr og smuss.
 
 

Bikarbonat på kjøkkenet

71. DÅRLIG LUKT I KJØLESKAPET? Still en boks med bikarbonat uten lokk, helt innerst i kjøleskapet. Skift ut boksen annenhver måned. Dette knepet kan du også bruke i fryseren. Rengjør kjøleskap og fryser med bikarbonat på en fuktig klut. Skyll med rent vann.
72. GULNEDE KJØKKENAPPARATER? Bland 4 deler varmt vann og 1 del bikarbonat, rengjør apparatene. La dem selvtørke i 10 minutter før du tørker av dem.
73. UGGEN LUKT FRA KJØLESKAPET. Strø på litt bikarbonat hver gang du rengjør vannoppsamleren.
74. FRISKE GRØNNSAKSSKUFFER. Strø litt bikarbonat i bunnen av skuffene og dekk med papirservietter.
75. RESTER I TÅTEFLASKENE? Skyll dem i varmt vann med bikarbonat. Det fjerner rester av melk eller suppe; de blir skinnende rene og helt luktfrie!
76. TAR FETTET I PANNEN FYR? Kast en neve bikarbonat på flammen for å slukke den.
77. ILLELUKTENDE GUMMIHANSKER? Hell litt bikarbonat i hanskene etter bruken. Rist rundt og tøm så pulveret ut, så holder hanskene seg freshe.
78. DÅRLIG LUKT OG SMAK I PLASTKASSER. Vask dem regelmessig med bikarbonat.
79. BENKER OG BORD UTEN LYTER. Gni overflaten forsiktig med en myk klut og bikarbonat; skyll godt.
80. EKLE FLEKKER PÅ OPPVASKBENKEN? Lag en pasta av bikarbonat og vann. Pastaen renser, tar bort dårlig lukt og desinfiserer kjøkkenbenken. Tar også bort riper ved at du gnir forsiktig.
81. HOLD KJØKKENVASKEN OG AVLØPET FRESHE UNDER FERIEN. Hell litt bikarbonat i dem. Skyll ordentlig når du kommer hjem!
82. INNTØRKEDE MATRESTER PÅ OPPVASKEN. Strø litt bikarbonat over de skitne tallerkenene før du setter på oppvaskmaskinen.
83. FRESH OPPVASKMASKIN. Kjør skylleprogrammet med litt bikarbonat i bunnen av maskinen. Dette fjerner dessuten flekker og render fra hårdt vann.
84. SEIGLIVET OLJE PÅ SALATSSKÅLER OG SERVERINGSFAT? Rengjør ved å strø bikarbonat på dem før de vaskes.
85. HAR DITT PORSELEN FÅTT STYGGE RIPER? Dekk dem med en tykk pasta av bikarbonat og vann. La pastaen størkne, og vask dem deretter som vanlig. Ripene vil nå nesten ikke syns lengre.
86. KAFFE OG TEFLEKKER I TERMOSEN? Fyll dem med kokevarmt vann tilsatt 1 teskje bikarbonat og la stå noen minutter. Om nødvendig kan du tilsette litt saft fra en sitron.
87. SER KAFFEKOKEREN SLITEN UT? La 1 liter vann blandet med 1/2 dl bikarbonat renne gjennom den. Kaffekokeren blir ren helt ut i krokene.
88. STYGGE FLEKKE I KAFFEKOPPEN? Gni dem bort med en pasta av bikarbonat og vann. Gjenta så prosedyren ved hjelp av en fuktig klut.
89. BRUNT I OPPVASKKUMMEN? En pasta av flytende Zalo og rikelig med bikarbonat tar bort de brune flekkene!
90. FRESHE KJØKKENHÅNDKLÆR. Legg små tøyposer med bikarbonat lengst inne i skuffen der du oppbevarer dem.
91. ER FILTRENE I AVTREKKSVIFTEN SKITNE? Legg dem i vann og strø over rikelig med bikarbonat. Fettrestene løsner fra filtrene og flyter opp til overflaten.
92. TILSMUSSET KOMFYR? Alt søl i ovnen kan rengjøres med en håndfull bikarbonat når ovnen har kjølt seg ned. Trengs det en grundigere rengjøring, kan du sette inn en kopp med ammoniakk og la den stå over natten. Neste morgen tar du ammoniakken bort og strør bikarbonat på alle ovnsflatene. Bruk fuktet kjøkkenpapir til å fjerne smusset.
93. GUFNE OPPVASKKLUTER OG SVAMPER. Disse kan du legge i en svak oppløsning av bikarbonat og varmt vann i 10 minutter om dagen, for å ta bort dårlig lukt og freshe dem opp.
94. INNGRODD KOKETOPP? Fukt først overflaten med vann, og strø så bikarbonat over det hele. Vent noen minutter og tørk av med en fuktig skuresvamp.
95. SMUSSET STEKEOVNSDØR? Strø en skikkelig dose bikarbonat på dørens overflater og dekk med fuktede papirservietter. Tørk etter med en vaskesvamp.
96. BRENTE RESTER I STEKEPANNEN? Fyll pannen med 3 cm vann, kok opp, skru av platen og hell i 1 dl bikarbonat – la stå over natten. Det blir enkelt å ta bort dagen etter.
97. RIPER I TEFLONPANNER. Lag en pasta av bikarbonat og vann, gni forsiktig pannen med en myk vaskesvamp.
98. INNBRENT MAT I OVNSFASTE FORMER? Strø generøst med bikarbonat i formen. Bland 3 deler varmt vann og 1 del hvit vineddik, og hell over pulveret. Skummet suger opp fettet og de fastbrente matrestene.
99. HAR DU BRENT INN LANGPANNEN? Strø et centimetertykt lag med bikarbonat i bunnen av pannen, og hell varmt vann over. Vent 1 minutt, strø så i enda mer bikarbonat og vann i pannen. Skrubb så pannen ren med en skurebørste.
100. TILSMUSSEDE SKJÆREFJØLER I TRE. Rengjør med bikarbonat, skrubb med en børste og skyll med varmt vann. Bikarbonatet suger smusset til seg uten å skade trevirket.
101. RIPER I FRITYRPANNEN? Gjør den ren med en tykk pasta av bikarbonat og varmt vann. Bikarbonatet rengjør uten riper, og lukten av gammel olje forsvinner.
102. GRISETE SMØRBRØDGRILL? Hell vann på grillplatene, strø bikarbonat over og skrubb med en myk tannbørste. Gjenta ved behov. Rengjør platene med en våt vaskesvamp før du tørker av dem.
103. FASTBRENT SMØRBRØDPLAST PÅ BRØDRISTEREN? Slik gjør du for å fjerne smeltet plast: Fukt en klut og dypp den i en skål med bikarbonat. Rengjør brødristeren med kluten. Bikarbonatets mildt slipende virkning rengjør brødristeren uten å ripe den opp.
104. SKINNENDE BLANK MIKROBØLGEOVN. Kok opp en kopp vann i ovnen sammen med 2 teskjeer bikarbonat i 3 minutter. Dampen på veggene i ovnen tørker du enkelt bort sammen med smusset som den har sugd til seg.
105. FRESH SØPPELBØTTE. Du kan redusere eller helt eliminere lukt fra kjøkkenets søppelbøtte ved å dekke bunnen i bøtten med bikarbonat før du setter i en ny pose. Hvis du kaster fisk eller skalldyrsrester i bøtta. kan du helle på litt bikarbonat i posen for å unngå at søpla lukter i påvente av at den kastes.
106. DÅRLIG LUKT UNDER OPPVASKBENKEN? Sett bare en boks med bikarbonat uten lokk der. Lukten forsvinner.
107. RENE KJØKKENMOPPER. Legg dem i bløt i en sterk oppløsning av bikarbonat og vann. Moppene blir ikke bare rene, men samtidig forsvinner støvlukten.
108. KJØKKENGULVET HAR FÅTT SKOMERKER. Strø bikarbonat over merkene og tørk av med en varm, fuktig klut. Bikarbonat kan anvendes på de fleste gulvbelegg, men for å være på den sikre siden er det best å gjøre en test i et lite synlig hjørne først.
109. LUKTER DET LØK ELLER HVITLØK AV HENDENE? Gni dem inn med litt bikarbonat når du har kuttet opp løk eller hvitløk, og skyll med kaldt vann Lukten forsvinner straks.
110. POLERE RUSTFRITT STÅL OG KROM. Bruk en fuktig klut og bikarbonat for å gi overflaten en ny glans. Skyll og tørk rent. Poler i etningen til det rustfrie stålet.
 
 

Bikarbonat og baderom

111. HAR DU GAMLE HÅRPRODUKTER I KAMMER OG BØRSTER? Da legger du dem i varmt vann tilsatt 1/2 dl bikarbonat. Børst gjennom dem kraftig med en tannbørste når vannet har kjølt seg ned, så blir de gode som nye.
112. GJØR BADEROMMET ORDENTLIG RENT. Ha bikarbonat på en fuktet svamp og skur over vaskekummer, kraner, dusjer og garnityr. Du vil bli forbløffet over hvor lett smusset forsvinner.
113. HAR DU UFYSELIGE AVLØP? Hold gjennomrenningen åpen og hold det rent ved å helle på 4 måleskjeer bikarbonat en gang i uken. Bland bikarbonat med varmt vann.
114. ER DUSJFORHENGET SMUSSET? Legg det i en oppløsning av bikarbonat og vann for å få den gullende ren. Gamle såperester forsvinner som dugg for solen.
115. SKITTENT TOALETT? Hell en kopp bikarbonat i toalettets vannbeholder en gang i måneden. La det virke over natten og spyl rent neste morgen. En enkel måte å bevare et rent og friskt toalett.
116. FLEKKETE DUSJDØRER. Spray på eddik. Tørk av med en fuktig klut og rikelig med bikarbonat. Skyll godt og tørk ordentlig med en tørr klut.
117. HAR DUSJHODET MISTET SIN GLANS? Hell 1/2 dl bikarbonat i en stor plastpose og fyll på 1/2 dl eddik. Legg dusjhodet i posen og lukk den med en gummistrikk. Den skummende virkningen tar bort streker og merker.
118. SER KRANENE MATTE UT? Bland tannkrem og bikarbonat og spre på, børst forsiktig merkene bort med en gammel tannbørste og skyll med varmt vann.
119. MATT OG KJEDELIG PORSELENSBADEKAR? Gi ditt gamle badekar nytt liv med en blanding av bikarbonat og ammoniakk. Lag en tykk pasta og stryk på et lag. La pastaen virke over natten. Tørk den bort med en myk svamp neste morgen. Bruk gummihansker for å beskytte hendene. Resultatet blir forbløffende!
120. BIKARBONAT I STEDET FOR TANNKREM. Hvis du ikke liker smaken eller ønsker fluor i tannkremen din, kan du prøve dette: Legg tannbørsten i en blanding av bikarbonat og vann over natten. Neste morgen har du en fullstendig frisk tannbørste, og har samtidig glede av alle bikarbonatets andre fordeler.  

 
 

Noen blandede tips

121. RUSTFLEKKER. Press litt sitronsaft på dem og strø bikarbonat over; det holder å gnikke litt, så forsvinner de.
122. RUSTNE MUTRER OG BOLTER? Legg dem i en skål, dekk over dem med bikarbonat og hell så eddik over. Når den boblende, skummende effekten har lagt seg, børster du dem rene med en gammel tannbørste, og rusten er borte. Hvis mutrene og boltene allerede er skrudd på plass, kan du strø på bikarbonatet og spraye eddik på dem.
123. SMUSSEDE PERSIENNER? Vask dem i et badekar fylt med varmt vann og 2 dl bikarbonat. La persiennene ligge i bløt i en halvtime før du skrubber dem med en myk børste. Tøm badekaret og fyll det deretter med varmt vann igjen for å skylle dem. Heng dem opp til lufttørking.
124. BLEKK ELLER MALINGSFARGE PÅ LINOLEUMSGULVET. Dekk flekkene med bikarbonatpasta og rengjør med en fuktig klut. La pastaen virke i 10 minutter før du tørker rent.
125. ILLELUKTENDE ASKEBEGRE. Få bort den ubehagelige lukten av gammel tobakk og aske med bikarbonat og vann.
126. SMUSS I DE FINE SMYKKEDELENE. Da kan du legge dem i en skål med varmt vann med litt bikarbonat. La smykket ligge i vannet en stund. Ta det opp og rengjør varsomt med en tannbørste. Skyll godt.
127. HURTIGRENS AV SØLVSMYKKENE. Gni dem inn med bikarbonat, enten med fingrene eller ved hjelp av en myk bomullsklut.
128. FJERN FLEKKER FRA REGN OG SNØ PÅ DØRER. Bruk en vaskebørste og en blanding av bikarbonat og vann. Tørk ordentlig med en tørr klut.
129. SOMMERLAGRING AV LUER OG LIGNENDE. Da kan det være en god idé å legge dem i en svak oppløsning av bikarbonat og lunkent vann før de stues bort for årstiden.
130. KLÆR I SOMMER- ELLER VINTERFORVARING? Strø litt bikarbonat i bunnen av klesposene. Dette absorberer den innestengte lukten som ofte oppstår under lagringen.
131. LUKTER REISEVESKENE? Strø litt bikarbonat i dem og sett dem bort slik som du pleier. På denne måten motvirker du at de lukter uggent neste gang du tar dem frem.
132. SNUSKETE GOLFBAGGER OG GYMNASTIKKPOSER. De blir rene og luktfrie med bikarbonat. Kan også brukes til å rengjøre golfkøllene. Lag en tykk krem av bikarbonat og vann, og gni køllehoder og skaft med en svamp.
133. KJØRER DU SKI? Strø godt med bikarbonat i slalåmstøvlene før du setter dem bort, så slipper du den stramme lukten.
134. RINGER AV GLASS & KOPPER PÅ MØBLER. Fjernes lett med en blanding av like deler tannkrem og bikarbonat. Gnikk forsiktig med sirkelbevegelser og en myk klut, skyll og avslutt med din vanlige møbelpolish.
135. MIDDFRIE GULVMATTER. Bland like deler bordsalt og bikarbonat, og strø over mattene. Blandingen skal trenge inn i mattene. Tramp den inn, eller slå den inn med teppebanker, tennisracket eller lignende. La virke til neste dag. Støvsug grundig.
136. LAKKERER ELLER MALER DU INNE? Da kan du la en åpen boks med bikarbonat stå i rommet over natten. Den sterke lukten forsvinner raskere.
137. PLAST OG ELEKTRISK UTSTYR TREKKER TIL SEG STØV. Strø litt bikarbonat på en fuktig klut og tørk av overflatene forsiktig.
138. BABYER OG SMÅ ULYKKER. Ha alltid en oppløsning av en halv kopp bikarbonat og en halv kopp vann på en sprayflaske for hånden. Hvis babyen gulper opp på klærne sine: Tørk bort og spray med oppløsningen. Syren nøytraliseres og flekkene blir lette å få bort i vasken.
139. KJEMISK LUKT AV VOKSDUKEN? Du forhindrer dette ved å strø over bikarbonat før du bretter den sammen.
140. LUKTER DET VONDT I KJELLEREN? Hell bikarbonat i en gammal skoeske, og bland med like mengder borax. Lag små hull i kartongen og sett den i et hjørne. Blandingen suger opp fuktighet og du blir kvitt den tunge lukten.
141. NY GLANS TIL RUSTFRITT STÅL OG KROM. Tørk av med bikarbonat på en fuktet klut. Skyll og tørk rent. Gni i metallenes åreretning.
142. RENGJØR MESSING. Bruk en fuktig støveklut og bikarbonat. Puss etterpå med en tørr fille, og det glinser som gull.
143. BIKARBONAT I SENGEN. Bruk bikarbonat når du skifter laken. Strø litt på madrassen hver gang. Madrasstrekk av plast kan iblant lukte vondt; rengjør med vann og bikarbonat. Når du skifter putevar, skal du strø litt bikarbonat i det nye putetrekket så slipper du dårlig lukt; dessuten blir det renere neste gang du vasker det.
144. STORRENGJØRING AV DEN ÅPNE PEISEN FØR VINTEREN. Bruk helt enkelt bikarbonat og vann. Peisen blir ren og fin, og du reduserer faren for at sot tar fyr i skorsteinen.
145. MISTET DU BOKEN I BADEVANNET? Bikarbonat hjelper til med å få den tørr, og forhindrer at den får muggflekker. Strø bikarbonat øver sidene i boken og la den tørke. Når den er på det nærmeste tørr, rister du bort pulveret som er igjen. Legg så litt tyngde på boken slik at den får tilbake sin opprinnelige flate form når den tørker.
146. OPPBEVAR GJERNE STORE MENGDER BIKARBONAT SÅ VEL I GARASJEN SOM I BILEN. Skulle en mindre brann oppstå, vil bikarbonatet kvele ilden og hindre at den sprer seg selv om den er drivstoffbasert.
147. BENSIN PÅ KLÆRNE NÅR DU FYLLER TANKEN? Det fikser du ved å drysse på litt bikarbonat for å nøytralisere duften og suge opp væsken.
148. RUSTENT BILBATTERI? Lag en tykk pasta av bikarbonat og vann og spre den over rustflekkene; vent i 10 minutter. Skyll av og bli forbløffet over resultatet.
149. BIKARBONAT NØYTRALISERER BATTERISYRE UMIDDELBART. Pulveret dreper syrens enzymer og forhindrer at syren kommer i kontakt med klær og hud. Skyll godt med kaldt vann.
150. RENGJØR MALERPENSLER FOR OLJEMALING. Press det meste av fargen ut med mineralterpentin, og still penslene over natten i et konsentrat av bikarbonat og varmt vann. Dagen derpå er fargen borte, og terpentinen likeså.
151. REPARERE TRE ELLER PORSELEN. Små mengder bikarbonat sammen med Super Glue kan brukes som fyllmasse for å tette igjen spekker, og er utmerket til reparasjon av trevirke eller porselen.