Oppskrifter og tips med gurkemeie

 

Smoothie med melon, banan og gurkemeie

1 porsjon

150 g valgfri melon
1/2 banan
1 stk appelsin
1 tsk gurkemeie
1/2 dl yoghurt
1/2 dl vann

Del all frukten i biter, bland alt i en høy mikseskål sammen med yoghurten. Miks og spe med vann til ønsket konsistens.

 
 

Smoothie med avocado, banan og gurkemeie

1 porsjon

1 stk avocado
1 tsk gurkemeie
1/2 banan
1/2 dl yoghurt
1 stk appelsin
1/2 dl vann

Del all frukten i biter, bland alt i en høy mikseskål sammen med yoghurten. Miks og spe med vann til ønsket konsistens.

 
 

Gyllen melk

Har du knapt med tid? Du kan bare lage en blanding av varm kokosmelk med en teskje gurkemeiepulver.

1 porsjon

2 dl kokosmelk
4 msk vann
1 tsk gurkemeie
En klype revet ingefær
1/4 tsk vaniljesukker
2 tsk honning
En klype kardemomme, kanel, eller kryddernellik

 
 

Juice med gurkemeie

3 porsjoner

30 g gurkemeie
1 kg appelsiner
200 g ingefær
1 stk sitron eller lime

Bland gurkemeie, ingefær og biter av sitrusfruktene. Legg alle ingrediensene i en blender og miks glatt. Spe evt. med vann. Sil gjennom et silklede eller et tynt kjøkkenhåndkle og trykk ut all væsken. Det går også greit å sile gjennom en fin sil, men da vil juicen raskere dele seg i sjikt når den står.

 
 

I stedet for pasta, poteter eller ris

4 porsjoner

1 gul løk
500 g blomkål (eller ferdig blomkålris)
1/2 dl solsikkefrø
2 msk smør
1 tsk gurkemeie
1 tsk salt
2 krm svartpepper
1 dl hakket persille

Skrell, del og hakk opp løken. Riv blomkålen på den grove siden av rivjernet, eller bruk ferdigrevet blomkålris. Fres løk og solsikkefrø i smør i en stekepanne i ca 5 minutter. Tilsett blomkålris og gurkemeie. La frese ytterligere et par minutter. Krydre med salt og pepper. Rør inn persillen.

 
 

Sennepskylling med couscous

4 porsjoner

Sennepskylling

2 msk Dijonsennep
4 stk kyllingklubber
0,5 tsk gurkemeie
1 tsk salt
1 dl matlagingsyoghurt
2 krm svartpepper, nymalt
2 tsk gule sennepsfrø

Couscous

2 stk gulrøtter
2 msk olivenolje
1 gul løk
2,5 dl vann
1 stk hvitløkskløft
0,5 tsk salt
1 stk tomat
3,5 dl couscous
1 stk grønnsaksbuljong i terning

Sett ovnen på 200°; bland yoghurt, sennep, sennepsfrø, gurkemeie, salt og pepper i en skål. Del kyllingklubbene i to deler i kneleddet og legg bitene i sennepsblandingen. Bland godt slik at delene blir dekket. Legg så kyllingen i en ovnsfast form, hell over yoghurtblandingen og stek midt i ovnen i ca 30 min. Skrell gulrøtter, løk og hvitløk og del dem i biter. Del tomaten. Hakk grønnsakene fint. Hvis du bruker en kjøkkenmaskin, kjører du gulrøttene først i noen sekunder, og tilsetter deretter løk, hvitløk og tomat. Fres hakkede grønnsaker i olivenolje i en kasserolle i ca 2 min. Tilsett vann, buljongterning og salt, la koke opp. Hell i couscous, bland godt. Ta kasserollen av varmen og la svelle i 5 minutter under lokk. Rør om i couscousen og server med kyllingen.

 
 

Fiskegryte med gurkemeie

4 porsjoner

400 g torskefilet
1 klype hvitpepper
300 g laksefilet
1 tsk timian
1 gul løk
1 tsk basilikum
2 stk gulrøtter
2 tsk gurkemeie
1 stk pastinakk
2,5 dl tørr hvitvin
1 msk smør
2 stk fiskebuljongterninger
1 stk hvitløkskløft
3 dl piskefløte
1 klype salt
3 dl vann

Tin opp fisken hvis den er frosset. Skrell og hakk opp løken, skrell og strimle pastinakk og gulrot. Smelt smøret i en stor gryte eller tykkbunnet kjele. Fres løken og rotfruktene et par minutter. Press inn hvitløken. Rør sammen salt, hvitpepper, timian, gurkemeie og basilikum. La dette frese med en liten stund. Tilsett vin og buljongterning. Kok et par minutter. Rør inn fløte, vann. Småkok i 25 minutter. Øk på med salt og pepper om ønskelig. Skjær fisken i biter, legg den i gryten og småkok i ytterligere 5-7 minutter. Server gjerne med varmt brød.

 
 

Aioli med gurkemeie

En kald klassiker med ekstra farge, og ekstra god smak.

1 stk presset hvitløk
2 klyper salt
1 stk egg
1/2 tsk gurkemeie
2 tsk presset sitron
1 klype cayennepepper
1 tsk Dijonsennep
2 dl solsikke- eller rapsolje

Bland alt i en høy mikseskål, miks på høy hastighet i et halvt minutt… ferdig!

 
 

Bønnesaus til grillmat

1 boks kokte hvite bønner (ca 380 g)
2 stk gulrøtter
1 stk rødt eple
3 stk appelsiner
3 dl kaldt vann
1/2 tsk gurkemeie
1/2 tsk ingefær

Hell av, skyll og la bønnene renne av. Skrell gulrøtter og appelsiner. Skjær i mindre biter. Del, kjerne ut og skjær eplet i mindre biter. Miks alle ingrediensene i en blender eller kjøkkenmaskin.