Gourmetkvarn

För att reglera kryddans storlek används skruvhuvudet, mindre åtskruvat ger grovkornigt och mer åtskruvat ger finmalt.
Fyll på keramikkvarnen genom att lossa skruvhuvudet helt och ta av övre delen av kvarnen.

Vinterlige suppeoppskrifter

 

Sterk Grønnkålsuppe Gourmet

4 porsjoner

1 1/2 liter vann
600 g grønnkål
1 gul løk
2 hønse- eller grønnsakbuljongterninger
1 msk smør
1 dl matfløte
2 msk maismel eller potetmel
1 krm Kryddhusets chilipulver (scovillestyrke etter smak)
Kryddhusets havsalt
1. Skyll grønnkålen grundig, trekk av de krusete bladene og grovhakke dem. Skjær løken i store biter. La løken brunes mykt i smør i en stor kjele. Hell på vann, buljongterninger, løk og grønnkålen. La koke i ca 10 min.
2. Visp fløten lett.
3. Bruk en stavmikser eller kjøkkenmaskin til å mikse grønnkålblandingen til en fin puré. Hell tilbake i kjelen og kok opp på ny med buljongen. Tilsett maismel eller potetmel utrørt i vann. Salt etter behov. Krydre til med chili, og bland inn fløten.

Server med nybakt brød, se oppskrift nedenfor.
 
 

Västerbottensuppe

4 porsjoner

4 dl vann
5 dl melk
2 hønse- eller grønnsakbuljongterninger
1 krm Kryddhusets karve
1 msk smør
1 msk hvetemel
ca 150 g Västerbottenost
10 reddiker
1,5 dl piskefløte
2 msk finhakket gressløk


1. Kok opp vann og melk med buljongterningene; bland smør og mel sammen. Visp ned i buljongen.
2. Skjær osten og reddikene i små terninger. Pisk fløten.
3. Tilsett fløten i den varme buljongen slik at suppen blir luftig. Ha i karve, samt ost- og reddikterninger. Strø gressløken over.

Server med nybakt brød, se oppskrift nedenfor.

 
 

Fyldig Zucchinisuppe

4 porsjoner

2 zucchini
1 gul løk
1 msk smør
7 dl vann
1 hønse- eller grønnsaksbuljongterning
1/2 tsk Kryddhusets tørket timian
1 dl matfløte eller creme fraiche
1 dl persille til servering
1/2 tsk Kryddhusets havsalt
1 krm Kryddhusets svartpepper

1. Grav frøene ut av zucchinien og skjær den i terninger. Visp fløten lett (hvis du bruker fløte). Hakk opp persillen.
2. Fres løken i smøret. Legg i zucchiniterninger, vann og buljongterningen. Salt, og dryss inn timian. Kok i ca tjue minutter, rør om av og til.
3. Ta av fra varmen og rør in den piskede fløten eller creme fraiche. Smak til med salt og litt pepper. Strø til sist over rikelig med hakket persille.

Server med nybakt brød, se oppskrift nedenfor.

 
 

Gulrotsuppe med kjørvel

4 porsjoner

3 store gulrøtter
1 gul løk
1 tsk sukker
6 dl grønnsaksbuljong
2 msk smør
2 msk hvetemel
4 dl melk
Kryddhusets himalayasalt
1 tsk kjørvel
1/2 dl finhakket persille

Til servering, finstrimlede gulrøtter kokt «al dente».

1. Skrell gulrøttene og løken. Skjær gulrøttene i skiver og finhakk løken.
2. Fres løken og gulrøttene i smør i en kjele. Strø over sukker. Tilsett buljongen. Kok inntil gulrøttene er myke, 10-15 min. Kjør gulrøttene i miksmaster til puré (eller bruk stavmikser).
3. Smelt smøret og rør inn melet. Spe med melken og buljongen. Tilsett puréen. La koke i ca 10 min. Smak til med salt og kjørvel.
4. Dryss over litt persille, og pynt med de strimlede gulrøttene.

Server med nybakt brød, se oppskrift nedenfor.
 
 

Ingefærsduftende laksesuppe

4 porsjoner

2 sjalottløker
1/2 purre
2 stilker stangselleri
1-2 msk smør
6 dl fiskebuljong
Saften av en halv sitron
2 msk hvetemel
5 dl melk
300 g laks, gravet eller fersk
1-2 krm Kryddhusets revet muskatnøtt
1/2 tsk Kryddhusets malt ingefær
Kryddhusets himalayasalt
Kryddhusets svartpepper
1/2 dl finhakket dill

1. Skrell og finhakk løken. Skyll purren og stangsellerien. Finstrimle purren og finhakk stangsellerien.
2. Fres alt sammen med smør i en kjele. Spe med buljongen og sitronsaften. Rør hvetemelet ut i litt av melken. Tilsett meloppløsningen og resten av melken.
3. Skjær fisken i tynne skiver. Legg skivene ned i suppen. Kok på svak varme i ca 5 min. Smak til med muskatnøtt, ingefær, salt og pepper. La suppen få et oppkok.
4. Garner med dill og server gjerne med nybakt brød, se oppskrift nedenfor.
 
 

Bengtssons Knekkebrød

Gir to plater med knekkebrød

5 dl vann
2 dl hvetemel
1 dl durumhvetemel
1 dl rugmel
2 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
2 tsk Kryddhusets havsalt
2 msk olivenolje

1. Bland alle ingrediensene godt i en skål. Sett inn platene sparsomt med olje. Fordel deigen på to bakeplater. Spre den tynt utover.
2. Stek i ovn ved 150 grader i ca 10 minutter. Ta platene ut og skjær i ruter. Stek så videre i ytterligere 20 minutter.
3. La knekkebrødet kjøle seg av på platene og løsne dem forsiktig.

Dette er et meget nyttig knekkebrød. Peter Bengtsson fant opprinnelig brødet på nettet, men etter å ha bakt det noen ganger modifiserte han oppskriften til denne. Resultatet ble et meget lettbakt knekkebrød med fantastisk smak. Dette må du prøve!
 
 

Nobisbrød

2 brød

25 g gjær
1/2 liter lunkent vann
1 msk smør
3 tsk Kryddhusets havsalt
2 dl grahamsmel
10-11 dl hvetemel spesial

1. Smuldre opp gjæren og rør den ut i en del av vannet. Tilsett smør, salt og resten av vannet. Bland inn grahamsmelet og det meste av hvetemelet. Kna deigen godt, og la den deretter heve i skålen sin i ca 1 time.
2. Del deigen i to deler. Form delene langsmale, og bøy dem inn til hesteskoform. Legg hesteskoene på plate med bakepapir. Lag noen snitt med skarp kniv tvers over toppen av deigen.
3. La heve igjen, og stek dem ved 250 grader i ca 15 minutter. Skru av ovnen og la dem stå i ettervarmen i ca 20 minutter.

Nobisbrødet har gamle aner. Det er et relativt grovt bondebrød som har vært bakt i Frankrike i mange hundre år. Det ble innført til Skandinavia av den franske frøken Frida Billman. Hun gav oppskriften til Tore Wretman på Operakällaren i Stockholm på 1960-tallet. Brødet var da svært eksklusivt og føltes ganske fransk.
 
 

Karl Alfreds brød

Rekker til to brødformer

250 g ferske spinatblader eller fryst hakket spinat (2 pakker á 125 g)
50 g gjær
1/2 liter lunkent vann
2 1/2 msk råsukker
1 msk Kryddhusets havsalt
1/2 dl olivenolje
3 dl grahamsmel
100 g solsikkefrø
7-8 dl hvetemel

1. Rens og skyll den ferske spinaten. Hakk den rå i spinaten i kjøkkenmaskin eller hakk den fint med kniv. Bruker du fryst spinat, skal den tines først. Press dessuten ut så mye væske som mulig før spinaten blandes inn i deigen.
2. Løs opp gjæren i litt av det lunkne vannet. Hell i resten av vannet. Rør inn sukker, salt, olje og grahamsmel. Tilsett så spinat, solsikkefrø og hvetemel.
3. Kna deigen så den blir elastisk og smidig. La heve i skålen under kjøkkenhåndkle i 45 minutter.
4. Elte deigen. Form deigen til to «pølser». Legg et bakepapir i hver brødform. Legg deretter brødpølsene ned i formene. La heve under kjøkkenhåndkle i ytterligere 45 minutter.
5. Skjær noen snitt i de hevede brødene med en skarp kniv. Stek i 50-60 minutter ved 250 g. Senk varmen til 200 grader og la stå i ytterligere 15 minutter.
6. Tipp ut brødene på bakerist og la dem kjøle seg under kjøkkenhåndkle.

Dette brødet er grønt av fersk spinat. Det kjennes sunt ut, og smaker godt. Brødet ble presentert på begynnelsen av 1990-tallet på Design Center i Stockholm. Der kunne man spise godt og nyttig, og ikke spesielt dyrt. Design Center er borte nå, men brødoppskriften lever videre.